menu

CE ESTE GINGIVITA?

CE ESTE GINGIVITA?

Gingivita este termenul medical pentru inflamarea gingiilor. Este o formă uşoară de afecţiune gingivală care tinde să conducă la roşeaţă, umflarea şi sângerarea ţesutului gingival, în special când îţi perii dinţii, când foloseşti aţa dentară sau când muşti dintr-un aliment tare, cum ar fi mărul.

Gingivita poate fi tratată în fazele sale incipiente, deci este important să vorbeşti cu dentistul tău şi să îţi înţelegi simptomele înainte ca acestea să avanseze la alte probleme.

Factorii care cauzează gingivita
Principala cauză a gingivitei este acumularea de placă bacteriană, un strat de bacterii care se dezvoltă în mod continuu în jurul, pe şi între dinţi, în principal în zonele greu accesibile. Aceste bacterii irită gingiile şi pot determina inflamarea acestora.

De asemenea, mici spaţii sau ‘pungi’ se dezvoltă între gingii şi dinţi. Dacă sunt lăsate netratate, aceste pungi se pot adânci şi dezvolta probleme mai serioase, cum ar fi dinţi sensibili sau parodontită.

Gingiile fumătorilor sunt de asemenea mai predispuse la infecţii, pentru că fumatul şi utilizarea tutunului reduc fluxul de sânge şi nutrienţi către ţesutul gingival.

Tratamentul gingivitei
Dacă se acţionează rapid, gingivita poate fi uşor tratată de către dentistul tău.

Totuşi, poţi acţiona în fiecare zi în sensul reducerii riscului apariţiei gingivitei, prin menţinerea unei bune igiene orale. Acest lucru presupune perierea dinţilor timp de 2 minute, de 2 ori pe zi, cu o pastă de dinţi precum parodontax® Fluoride. Aceasta ajută la oprirea şi prevenirea sângerărilor gingivale şi, fiind de 4 ori mai eficientă* decât o pastă de dinţi fără bicarbonat de sodiu la îndepărtarea acumulărilor de placă bacteriană de pe linia gingiilor (zona unde gingia întâlneşte dintele), ajută la menţinerea gingiilor sănătoase şi a dinţilor puternici.

Alţi paşi simpli includ:

1. Foloseşte o periuţă de dinţi electrică sau manuală cu cap mic şi peri moi şi nu uita să cureţi bine zona din jurul liniei gingiilor.

2. Foloseşte aţa dentară sau dispozitive interdentare pentru a ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene din zonele greu accesibile, cum ar fi spaţiile dintre dinţi.

3. Foloseşte o apă de gură ca parodontax® Daily 0,06%, care oferă protecţie zilnică a gingiilor, în combinaţie cu periajul dentar.

4. Vizitează-ţi dentistul în mod regulat, pentru că acesta poate depista problemele gingiilor tale înainte ca simptomele de gingivită să se manifeste.

*înlătură mai multă placă bacteriană decât o pastă de dinţi fără bicarbonat de sodiu, după curăţare profesională şi periaj de 2 ori pe zi; studiu sponsorizat de GSK, SUA, 216 pacienţi, 2015.