menu

DE CE GINGIILE CARE SÂNGEREAZĂ POT DUCE ÎNTR-UN FINAL LA PIERDEREA DINŢILOR

DE CE GINGIILE CARE SÂNGEREAZĂ POT DUCE ÎNTR-UN FINAL LA PIERDEREA DINŢILOR

Ce este parodontita?
Parodontita (sau boala parodontală) este o infecţie bacteriană a ţesutului specific, a ligamentelor şi a oaselor care înconjoară şi susţin dinţii, cunoscute sub numele de periodonţiu.

Aceasta este una dintre cele mai severe forme de afecţiune gingivală. Odată ce apare, parodontita este ireversibilă şi poate duce la pierderea definitivă a dinţilor. Aceasta necesită tratament stomatologic.

Ce factori cauzează parodontita?
Parodontita poate apărea când sângerările gingivale şi gingivita sunt lăsate netratate. Este cauzată de acumulările de placă bacteriană de deasupra şi de sub linia gingiilor (zona unde gingia întâlneşte dintele). Acest lucru poate duce la distrugerea ireversibilă a osului şi a ţesutului care susţine dintele.

Această distrugere a ţesutului poate duce la desprinderea dinţilor de gingii, creând spaţii mici sau pungi unde se poate acumula mai multă placă bacteriană şi pot apărea infecţii. Dacă este lăsată netratată, parodontita poate avea ca rezultat mobilitatea dinţilor care fie cad, fie trebuie scoşi de către medicul dentist.

Nu ignora semnalele de alarmă
Parodontita este destinaţia finală pe drumul afecţiunii gingivale. Spre deosebire de gingivită, aceasta este ireversibilă şi adesea are consecinţe serioase şi de lungă durată asupra aspectului şi sănătăţii gingiilor. Din acest motiv, este extrem de important să nu laşi lucrurile să se agraveze până în acest stadiu.

Scuipatul sângelui în timpul periajului dentar sau atunci când foloseşti aţa dentară, respiraţia urât mirositoare şi gingiile roşii sau inflamate sunt primele semne de avertizare ale afecţiunii gingivale, deci nu trebuie ignorate. Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome, ar trebui să discuţi cu dentistul imediat. Acesta te poate sfătui care este cel mai bun tratament înainte ca problema să devină prea serioasă.

Poţi de asemenea să reduci riscul apariţiei afecţiunii gingivale prin menţinerea unor obiceiuri bune de igienă orală. Acestea includ: periaj de 2 ori pe zi cu o pastă de dinţi ca parodontax® Fluoride, folosirea aţei dentare sau a unei periuţe interdentare în fiecare zi şi controale dentare regulate.