menu

Tot ce trebuie să știi despre retragerea gingiilor

Tot ce trebuie să știi despre retragerea gingiilor

Termenul de gingii retrase se referă la momentul când gingiile se desprind de dinţi, expunând rădăcina dintelui.

Primul semn este de obicei sensibilitatea crescută a dinţilor dar poţi observa de asemenea că unul dintre dinţi pare mai lung decât în mod normal sau poţi simţi un disconfort în zona unde gingia întâlneşte dintele (cunoscută ca linia gingiilor).

Deşi este o problemă dentară des întâlnită, retracţia gingivală nu ar trebui ignorată, pentru că poate fi un semn al afecţiunii gingivale.

Ce cauzează retragerea gingiilor?
Retracţia gingiilor poate fi cauzată de diverşi factori, inclusiv înaintarea în vârstă, periajul prea dur sau igiena orală deficitară. Aceasta din urmă poate duce la gingivită, când gingiile devin inflamate din cauza prezenţei plăcii bacteriene; dacă este lăsată netratată, aceasta poate duce într-un final la retracţie gingivală.

În cazul în care cauza nu este identificată şi problema persistă, retracţia gingivală poate duce la probleme mai serioase ale sănătăţii cavităţii orale. Gingia poate începe să se desprindă de dinte, creând pungi în jurul lui, unde se poate acumula şi mai multă placă bacteriană. În timp, aceste pungi se pot adânci, gingiile pot continua să se retragă şi dinţii se pot mişca.

Cum să opreşti retracţia gingivală
Este un fapt clar: odată ce gingiile încep să se retragă, ele nu mai cresc la loc. Acest lucru înseamnă că este vital să observi şi să tratezi problema cât mai devreme, înainte ca aceasta să evolueze în sens negativ.

De aceea, primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă bănuieşti că suferi de retracţie gingivală este să vorbeşti cu dentistul tău. Acesta va putea să identifice cauza şi te va putea sfătui în privinţa celor mai bune tratamente pentru gingiile tale retrase.

Discutând cu medicul dentist despre rutina ta zilnică de îngrijire orală poţi ajuta în primul rând la oprirea retracţiei gingivale, sau, dacă suferi deja de această problemă, poţi preveni agravarea ei.

Trecerea la utilizarea unei paste de dinţi ca parodontax® Fluoride poate ajuta la oprirea şi prevenirea sângerărilor gingivale. Prin periaj de 2 ori pe zi, aceasta este de 4 ori mai eficientă* decât o pastă de dinţi fără bicarbonat de sodiu la îndepărtarea acumulării de placă bacteriană de pe linia gingiilor (zona unde gingia întâlneşte dintele), ajutând la menţinerea gingiilor sănătoase şi a dinţilor puternici.

*înlătură mai multă placă bacteriană decât o pastă de dinţi fără bicarbonat de sodiu, după curăţare profesională şi periaj de 2 ori pe zi; studiu sponsorizat de GSK, SUA, 216 pacienţi, 2015.