Stadiile afecțiunii gingivale

/

Ce este parodontita și cum poate această afecţiune să ducă la pierderea dinților?

Parodontita (sau boala parodontală) reprezintă infecția bacteriană a țesuturilor, ligamentelor și oaselor din jurul dinților, structuri numite împreună parodonțiu.

Acesta este al doilea și cel mai sever stadiu al afecțiunii gingivale. Parodontita este ireversibilă și poate duce la pierderea permanentă a dinților. Această stare necesită tratament medical sau stomatologic.

Parodontita

Care sunt cauzele parodontitei?

Parodontita se poate dezvolta atunci când gingivita nu este tratată la timp. Aceasta este cauzată de depunerile de placă bacteriană mai sus și mai jos de linia gingivală (linia dintre gingii și dinți). Depunerile respective pot cauza lezarea ireversibilă a țesuturilor osoase și moi care fixează poziția dinților.

Lezarea acestor țesuturi poate duce la desprinderea gingiilor de pe suprafața dinților, cu formarea unor cavități sau „buzunare”, în care se poate acumula o cantitate mai mare de placă bacteriană și se pot dezvolta infecții. Pe măsură ce starea se agravează, țesutul osos începe să se roadă. Fără tratament, acest proces poate duce la pierderea dinților, care cad fie de la sine, fie trebuie să fie înlăturați de stomatolog. 

Nu ignora semnele de avertizare

Parodontita este stadiul avansat al afecțiunii gingivale. Spre deosebire de gingivită, ea nu este reversibilă și adesea provoacă consecințe serioase pe termen lung, afectând senzațiile și aspectul dinților și gingiilor. Din acest motiv, este extrem de important să nu lași problema să progreseze până aici. 

Sângerarea gingiilor în timpul periajului sau la folosirea aței dentare, respirația urât mirositoare și inflamația gingiilor sunt semnele precoce de avertizare ale afecțiunii gingivale și nu trebuie ignorate. Dacă ai observat oricare dintre aceste simptome, trebuie să consulți imediat un medic stomatolog sau un specialist în igienă orală. Specialistul îți poate recomanda cel mai potrivit tratament, înainte ca problema să se agraveze. 

Respectând un regim adecvat de igienă orală, îți poți reduce riscul de afecțiune gingivală. Un astfel de regim include: periaj dentar de două ori pe zi cu o pastă de dinți precum pasta de dinți pentru utilizare zilnică cu fluor parodontax Fluoride; utilizarea zilnică a aței dentare sau a periuțelor interdentare; efectuarea regulată a controlului stomatologic.