Medicii stomatologi sunt experți în menținerea sănătății gingiilor și dinților. În timpul controlului stomatologic, medicul stomatolog examinează cavitatea bucală, dinții și gingiile pentru a detecta eventualele probleme. Astfel, controlul stomatologic este prima linie de apărare împotriva afecțiunii gingivale.
Spre deosebire de problemele însoțite de dureri și sensibilitate sporită a dinților, afecțiunile gingivale adesea nu cauzează dureri sau disconfort. Așadar, chiar dacă observi anumite semne, precum inflamație, sângerare sau retracție gingivală, s-ar putea să nu mergi la medicul stomatolog suficient de devreme. Însă dacă afecțiunea gingivală nu este tratată în primul stadiu, numit gingivită, ea poate progresa până la parodontită, care este o formă mult mai serioasă și poate provoca pierderea dinților.
CUM POATE FI DEPISTATĂ GINGIVITA ÎN TIMPUL CONTROLULUI STOMATOLOGIC
În prima parte a controlului stomatologic, medicul stomatolog poate colecta informaţii care îl vor ajuta să-și facă o imagine mai clară despre sănătatea ta și potențialii factori de risc. Specialistul ar putea să-ți pună întrebări precum:
- Ai observat vreun semn de afecțiune gingivală, cum ar fi sângerarea și inflamația gingiilor?
- Ai mai efectuat anterior tratamente în legătură cu afecțiunea gingivală?
- Ești fumător sau ai antecedente familiale de afecțiune gingivală?
- Care este rutina ta de igienă orală și cât de frecvent te speli pe dinți?
Aceste întrebări îl pot ajuta pe medicul stomatolog să determine probabilitatea ta de a avea afecțiunea gingivală. Dacă anterior ai efectuat tratamente în legătură cu afecțiunea gingivală sau dacă ai simptome precoce ale acesteia, medicul stomatolog poate trage concluzia că ai un risc crescut de probleme gingivale. Dacă fumezi sau ai antecedente familiale de afecțiune gingivală, predispoziția ta față de aceasta este mărită, iar dacă nu vei respecta o rutină adecvată de igienă orală, vei avea un risc mare de probleme gingivale.
A doua etapă a controlului stomatologic este examenul clinic, atunci când medicul stomatolog încearcă să determine prezența simptomelor afecțiunii gingivale, precum:
- Gingii roșii sau inflamate
- Sângerări gingivale
- Modificări ale texturii gingiilor — gingiile sănătoase au mici adâncituri, care le conferă un aspect gravat, pe când gingiile afectate devin umflate, netede și lucioase
- Retracție gingivală, care presupune retragerea liniei gingivale de pe dinți
- Formarea unor cavități sau adâncirea spațiilor dintre gingii și dinți
- Dinți care se mișcă sau se clatină
CUM TE POATE AJUTA medicul stomatolog?
Dacă medicul stomatolog îți stabilește diagnosticul de gingivită, el îți poate sugera efectuarea procedurii de curățare profesională numită „detartraj și lustruire”. Procedura respectivă poate fi efectuată de către un medic stomatolog sau specialist în igienă dentară și se face cu scopul de a înlătura depunerile persistente de placă bacteriană, astfel încât dinții tăi să fie cu adevărat curați.
Medicul stomatolog te poate sfătui cum să tratezi și să previi afecțiunea gingivală acasă.
CÂT DE FRECVENT TREBUIE SĂ MERG LA medicul stomatolog?
Medicul stomatolog te va sfătui când trebuie să vii la următorul control stomatologic. Dacă între vizitele regulate cu scop de control observi unele probleme sau simptome, trebuie să faci programare la medicul stomatolog cât mai curând.