SIMPTOMELE ȘI SEMNELE DE GINGIVITĂ LA CARE TREBUIE SĂ FII ATENT

Gingivita este o formă timpurie, ușoară de afecțiune gingivală. Este important să observi semnele gingivitei, deoarece în acest caz vei putea întreprinde măsuri prompte pentru a opri calea spre afecțiunea gingivală înainte ca lucrurile să se agraveze.

Dacă nu este tratată, gingivita poate progresa până la parodontită, care este o formă severă și ireversibilă de afecțiune gingivală și este cea mai frecventă cauză de pierdere a dinților la adulți. Vestea bună este că, îmbunătățindu-ți igiena orală, poți scăpa de gingivită și îți poți menține gingiile în stare excelentă. De aceea este esențial să fii atent la eventualele semne de gingivită, ca să poți opri la timp progresarea afecțiunii gingivale.

4 SEMNE ALE GINGIVITEI

Îți prezentăm un ghid comod cu patru cele mai importante simptome ale gingivitei:

1. Sângerări gingivale

Unul dintre primele simptome ale afecțiunii gingivale pe care le poți observa este sângerarea gingivală. Gingiile sănătoase nu sângerează. Așadar, dacă observi sânge în timpul periajului dentar, acesta ar putea fi un semn al gingivitei. Chiar dacă sângerările gingivale apar doar ocazional, nu ignora acest fenomen, deoarece el ar putea fi un semn de dezvoltare a problemelor gingivale.

2. Respirație urât mirositoare

Există multe motive din cauza cărora ai putea avea respirație urât mirositoare, numită în termeni medicali halenă. Ea poate fi legată de alimentele pe care le-ai consumat, de faptul că nu îți îngrijești suficient de bine dinții sau gingiile, dar poate fi și un semn precoce al gingivitei. Bacteriile, a căror prezenţă este asociată cu afecțiunea gingivală, emană un miros neplăcut atunci când descompun reziduurile de mâncare din gură. Respirația urât mirositoare este o stare jenantă și neplăcută, dar poate fi și semnul că începi să suferi de afecțiunea gingivală.

3. Gingii inflamate

Gingiile tale ar trebui să aibă o nuanță roz și să fie ferme la atingere. Data viitoare când te vei spăla pe dinți, examinează-ți bine gura — dacă ai gingii inflamate, și roșii, acesta ar putea fi un simptom al gingivitei și un semn că trebuie să-ți îngrijești gingiile mai bine.

4. Retracție gingivală

Privește în oglindă și vezi dacă poți găsi locuri în care gingia este retrasă. Retracția gingivală presupune retragerea gingiei de pe dinte, cu expunerea rădăcinii. Ai putea observa, de asemenea, un dinte care pare mai lung sau poți simți o adâncitură între gingie și dinte (linia gingivală). Un alt semn al retracției gingivale poate fi sensibilitatea sporită a dintelui. Retracție gingivală este un fenomen destul de răspândit. Dacă îl observi la tine, este timpul să determini care este cauza lui și ce poți face pentru a preveni agravarea situației.
Știai că, deși adesea modalitatea corpului nostru de a ne anunța despre o problemă este prin durere, gingivita, de regulă, nu provoacă dureri? Asta înseamnă că ea poate fi trecută cu vederea. De obicei, durerile gingivale apar din alte cauze, cum ar fi o tehnică greșită de periaj sau un abces dentar. Dacă ai dureri și sensibilitate mărită la nivelul gingiilor, consultă medicul stomatolog ca să afli care poate fi cauza problemei.

CE SĂ FACI DACĂ CREZI CĂ AI PUTEA AVEA GINGIVITĂ

Dacă observi vreunul dintre aceste semne de gingivită, nu le ignora. La etapele timpurii poți opri calea spre afecțiunea gingivală, însă, în timp, fără tratament, aceasta poate progresa până la parodontită și chiar pierderea dinților. Cel mai bun lucru pe care îl poți face dacă observi aceste simptome este să mergi la medicul stomatolog. Specialistul poate detecta semnele precoce ale gingivitei și îți poate oferi un sfat cu privire la tratamentul acestora, înainte ca situația să se agraveze.

Și nu uita că cea mai bună modalitate de a opri calea spre afecțiunea gingivală este să respecți o rutină adecvată de igienă orală.